Din gångstil påverkar ditt humör

Din gångstil påverkar ditt humör

Din gångstil påverkar ditt humör

Har du funderat över hur du går?

Ny forskning från Queens University i Canada och Hildesheim University i Tyskland visar att din gångstil påverkar ditt humör. I studien fick universitetsstudenter först se en lista med ett antal positiva och negativa ord. Efter det fick de med hjälp av biofeedback försöka efterlikna/härma en glad gångstil med större arm och kroppsrörelser samt en mer upprätt hållning, eller en ledsen slokande gångstil. Efter aktiviteten fick studenterna skriva ner de ord som de kunde komma ihåg från listan.

Intressant

De studenter som härmade en mer deprimerad gångstil mindes fler negativa ord. Skillnaden på de ord som studenterna i de olika grupperna kunde minnas verkar innebära att en ledsen gångstil framkallar ett mer deprimerat humör medan en glad gångstil framkallar ett gladare humör. Tidigare studier har visat att fysisk aktivitet kan påverka och även förebygga depression samt att en deprimerad person har en speciell gångstil. Resultaten i den här studien pekar på att det går att påverka hur vi mår genom hur vi går.

Att prova

#1 Nästa gång du promenerar prova olika gångstilar. Hitta en glad gångstil som du gillar (aktiva armrörelser, upprätt hållning och nästan lite studsande gång).

#2 Ta en kort gladpromenad runt kvarteret nästa gång du har fastnat i ett dåligt humör och vill känna dig positivare. En påminnelse i mobilen eller på skrivbordet kan hjälpa dig att skapa den positiva vanan.

#3 Att bli inspirerad av Monty Pythons ”Silly Walk” kan också påverka humöret positivt förutsatt att det är en typ av humor som du blir glad av.

Referenser
Michalak, J. et al. 2015. How we walk affects how we remember: Gait modifications through biofeedback change negative and affective memory bias. Journal of behaviour therapy and Experimental Psychiatry2015(46), pp.121-125. DOI: 10:1016/j.jbtep.2014.09.004

 

About the Author

Leave a Reply